Univé Schaatsmarathon Appingedam

Nederland is een schaatsland bij uitstek. Dat zie je wanneer Koning Winter toeslaat, de ijsbanen open gaan, de kanalen en plassen bevroren raken en heel Nederland de schaatsen van de stoffige zolder haalt om een rondje op de ijsbaan te maken, maar nog veel liever een mooie toertocht wil maken. Afgelopen winter was gelukkig zo'n winter die heel Nederland weer op de schaats bracht.

Bij mij leefde jaren geleden al het idee dat een schaatsmarathon eigenlijk in Appingedam mogelijk moest zijn. Destijds kreeg ik te weinig support om deze plannen verder uit te werken. Op het Schildmeer werd eind december 2010 een wedstrijd georganiseerd waarbij de nationale marathontop aanwezig was. Wanneer komt zoiets weer ter sprake bij het zien van die mooie beelden op het Damsterdiep? Natuurlijk bij een verjaardag. Schoondochter adviseerde mij om eens contact op te nemen met Kees Bijmolt.

Telefonisch heb ik hem van mijn plannen op de hoogte gesteld en gevraagd om hier eens verder over te praten. Er werden al de nodige hobbels besproken waarmee wij geconfronteerd zouden worden. Groot was mijn verbazing in ieder geval wel dat Kees het draaiboek al voor een deel gereed had. Hij was er direct mee aan de slag gegaan zonder dat ik dit wist. Mijn motivatie kreeg hierdoor een extra impuls en wij zagen een prachtig traject van vier kilometer door het centrum. Vijf een twintig keer een "rondje deur Daam".

Er werd contact opgenomen met het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Appingedam. Louter enthousiaste reacties. Dit was voor ons aanleiding om het KNSB gewest Groningen voor een gesprek uit te nodigen. Ook van deze kant uitsluitend positieve reacties. Op hun advies werd besloten om de landelijke marathon coördinator David Pos uit Ankeveen te vragen naar Appingedam te komen. Op een prachtige zomerdag is het traject via een vaartocht beoordeeld. Men raakte zo enthousiast dat we op de landelijke kalender zijn geplaatst. Men spreekt al over het meest unieke traject in Nederland. Start en finish zijn in de jachthaven.

Hans MeijerUiteraard gaat er nog heel veel voorbereiding aan vooraf. We hebben in navolging van de Friese Elfstedentocht om de 400 meter een rayonhoofd aangesteld. Ook ijsclub Fivelgo is een onmisbaar facet in de realisatie van deze marathon. Zij hebben immers de kennis in huis, het materieel voorhanden enz. Vele vrijwilligers hebben zich spontaan aangemeld.

Januari 2012. Guur en regenachtig. Niets leek er op dat Koning Winter alsnog zou toeslaan. We hebben het geweten. Eind januari daalde het kwik in rap tempo. Boven Scandinavië en Rusland ontwikkelde zich een mega-hogedruk gebied. De draaiboeken werden weer van zolder gehaald. Het werd een drukke week. Onvoorstelbaar de hectiek. Overleg met de gemeente, hulpdiensten, windwakken, bruggen problematiek. Het werd 11 februari 2012 en wat is het een fantastische dag geworden. Een dag die ons nog héél lang bij zal blijven.

Radio Noord had de programmering helemaal omgegooid. De uitzending kwam de gehele dag uit Appingedam. Maar liefst 1,2 miljoen kijkers hebben de reportage van de NOS gezien. Herbert Dijkstra sprak van een "hoog Anton Pieck gehalte" met de hard rijdende schaatsers onder de zó bekende hangende keukens. Volgens een opgave van de politie stonden vijfentwintig duizend toeschouwers langs het parcours. Deze marathon is gedragen door de inwoners van Appingedam. Pure promotie voor onze stad. Een onbetaalbare sterspot.

Elwin Hulsink en Foske Tamar van der Wal ware de winnaars van deze eerste marathon. Beide waren van mening dat deze wedstrijd onmiddellijk toegevoegd moest worden aan de Klassiekers en dat hier het Nederlands Kampioenschap gehouden kon worden. Onze organisatie heeft louter positieve reacties ontvangen van bijvoorbeeld TVM-schaatscoach Geert Kuiper, oud-Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage, Mart Smeets, journalist Dick Heuvelman enz. Ook de KNSB heeft aangegeven dat Appingedam voldoende mogelijkheden biedt om dit geweldige evenement te continueren. Laat die winter maar weer komen.


Geschreven door Hans Meijer. Voormalig voorzitter Univé Schaatsmarathon Appingedam